Odstriekávanie a manipulácia s materským mliekom

Existujú situácie, kedy je potrebné materské mlieko odstriekať a vhodne uchovať. Môže to byť napríklad nadbytok ale aj nedostatok materského mlieka, bolestivé naliatie pŕs, alebo potreba, aby bábätko nakŕmil napríklad otecko. Prečítajte si, ako postupovať a ako mlieko správne uchovať, aby si zachovalo svoju kvalitu a bábätko tak mohlo dostať to najlepšie.
Odstriekávanie rukou
Príprava:
- vyvarená nádoba na odstriekané mlieko
- čisto umyté ruky
- priloženie teplého vlhkého obkladu na prsia či nahriatie v sprche
- krúživé masáže rukou od základu prsníka smerom k bradavke na povzbudenie vypudzovacieho reflexu
- zakončenie masáže jemným vyklepaním prsníkov v predklone
Postup:
1. Špičku palca položiť nad dvorec a špičku ukazováka pod dvorec tak, aby prsty tvorili písmeno C. Prsty a bradavka musia byť v jednej línii (obr. 1)
2. Celý prsník pritlačiť zvyšnými prstami a dlaňou k hrudníku (obr. 2)
3. Rytmicky stláčať bradavku, až mlieko začne odkvapkávať (obr. 3)
4. Opakovať tento trojdobý pohyb a meniť pozície prstov na dvorci (obr. 4)
5. Prsty nesmú bradavku vyťahovať dopredu a nesmú opúšťať kožu, aby sa neodrela
6. Veľký alebo príliš naliaty prsník podložiť dlaňou druhej ruky
7. Doba odstriekavania je okolo 20-30 minút, prsia niekoľkokrát vystriedať


Manipulácia s materským mliekom
- Čerstvé materské mlieko nepasterizované skladovať pri +4 °C a spotrebovať do 96 hodín
- Pasterizované materské mlieko skladovať pri +4 °C, spotrebovať do 24 hodín
- Pasterizácia sa vykonáva pri teplote 62,5 °C počas 30 minút
- Mrazené materské mlieko skladovať pri –18 °C, spotrebovať do 3 mesiacov.
Rozmrazovanie materského mlieka je možné vykonávať:
- v chladničke pri teplote 4 °C
- pod studenou tečúcou vodou
Rozmrazené mlieko sa skladuje pri 4 °C a musí sa spotrebovať do 24 hodín. Raz rozmrazené mlieko sa nesmie znovu mraziť. Na ohrievanie ani rozmrazovanie sa nesmie používať mikrovlnná rúra.
