Odstriekavanie a manipulácia s materským mliekom
Existuje niekoľko situácií, kedy je potrebné materské mlieko odstriekať a vhodne uchovať. Môže to byť napríklad nadbytok ale aj nedostatok materského mlieka, bolestivé naliatie pŕs, alebo potreba, aby bábätko nakŕmil napríklad otecko. Prečítajte si, ako postupovať a ako mlieko správne uchovať, aby si zachovalo svoju kvalitu a bábätko tak mohlo dostať to najlepšie.
Odstriekavanie rukou
Príprava:
- vyvarená nádoba na odstriekané mlieko
- čisto umyté ruky
- priloženie teplého vlhkého obkladu na prsia alebo nahriatie v sprche
- krúživé masáže rukami od základu prsníka smerom k bradavke na povzbudenie vypudzovacieho reflexu
- zakončenie masáže jemným vyklepaním prsníka v predklone
Postup:
1. Špičku palca položiť nad dvorec a špičku ukazováka pod dvorec tak, aby prsty tvorili písmeno C. Prsty a bradavka musia byť v jednej línii. (obr. 1)
2. Celý prsník pritlačiť ostatnými prstami a dlaňou k hrudníku. (obr. 2)
3. Rytmicky stláčať bradavku, až kým mlieko nezačne odkvapkávať. (obr. 3)
4. Opakovať tento trojdobý pohyb a meniť pozície prstov na dvorci. (obr. 4)
5. Prsty nesmú bradavku vyťahovať dopredu a nesmú púšťať kožu, aby sa neodrela.
6. Veľký alebo príliš naliaty prsník podložiť dlaňou druhej ruky.
7. Odstriekavať približne 20 – 30 minút, prsníky niekoľkokrát vystriedať.
Manipulácia s materským mliekom
- Čerstvé materské mlieko nepasterizované skladovať pri teplote +4 °C a spotrebovať do 96 hodín.
- Pasterizované materské mlieko skladovať pri teplote +4 °C, spotrebovať do 24 hodín.
- Materské mlieko sa pasterizuje 30 minút pri teplote +62,5 °C .
- Mrazené materské mlieko skladovať pri teplote –18 °C , spotrebovať do 3 mesiacov.
Materské mlieko možno rozmrazovať:
- v chladničke pri teplote +4 °C
- pod studenou tečúcou vodou
Rozmrazené mlieko sa skladuje pri teplote +4 °C a musí sa spotrebovať do 24 hod. Rozmrazené mlieko sa nesmie znova zmrazovať. Na ohrievanie ani rozmrazovanie sa nesmie používať mikrovlnná rúra.